Dansen op een vulkaan!


Dansclub ‘De Salvandy’ staat voor een gevarieerd dansprogramma, dansplezier voor jong en oud en een hoop gezelligheid. Dat alles is er natuurlijk niet zomaar gekomen. De Salvandy van vandaag is het resultaat van de jarenlange enthousiaste inzet van zoveel mensen.


Het begon allemaal in september van het jaar 1995. Toen werd een eerste dansgroep opgestart en al gauw volgde in januari 1996 een tweede dansjaar. De danslessen gingen door in de voetbalkantine van Appelterre. Alles ging goed, tot onze ‘club’ op het einde van het dansseizoen 1996-1997 plots wees werd: onze toenmalige dansleraar kon geen les meer geven. Het zal altijd wel een onverwerkt trauma blijven, maar we bleven niet bij de pakken zitten: we verzamelden al onze moed en besloten om een gloednieuwe club op te richten! De eerste vergadering had plaats op vrijdag 4 juli 1997: de club kreeg een voorzitter, secretaris en schatbewaarder. Verder sloten we ons aan bij Sportfederatie Dansliga. Voor dit alles moest er natuurlijk een naam gevonden worden. Er werd lang en hard gediscussieerd over de nieuwe naam van het kind, maar uiteindelijk is het ‘De Salvandy’ geworden. Achter onze clubnaam schuilt trouwens een mooi verhaal. Aan de vooravond van de revolutie van 1830 werd in het koninklijk paleis een feest gehouden ter ere van de koning van Napels. Onder de genodigden bevond zich Graaf Narcisse Achille de Salvandy, Frans minister van Onderwijs. Van hem zijn vele uitspraken bewaard gebleven. Zo ook de woorden die hij die avond tegen de graaf van Orléans zei: “C’est une fête toute napolitaine, Monseigneur, nous dansons sur un volcan!” Graaf de Salvandy bedoelde deze uitspraak zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk doelde hij op de Vesuvius, de beroemde Napolitaanse vulkaan waarvan de uitbarsting in het jaar 79 n.C. de meeste bekende is doordat zij welvarende steden als Pompeii en Herculaneum volledig verwoestte; figuurlijk gebruikte hij het beeld van een vulkaan voor de revolutie: die zou even krachtig en ve(r)rassend zijn als een vulkaanuitbarsting. De gelijkenis met onze club ligt voor de hand: wanneer u denkt alles gezien te hebben van ons, verrassen wij u opnieuw!!! De nieuwe naam werd goedgekeurd door de hele groep: De Salvandy werd geboren in juli 1997. Via Dansliga zijn we daarna op zoek gegaan naar een nieuwe dansleraar en naar een nieuwe locatie. En er was nog meer werk aan de winkel, want onze eerste echte opendeurdag stond voor de deur: folders werden besteld, flyers en affiches werden gedrukt, uitgedeeld en geplakt. Het was voor ons allemaal nagelbijtend afwachten, maar het werd een succes!


We zijn nu meer dan twintig jaar verder en we kunnen vandaag met enige trots zeggen dat onze club meer dan 150 leden telt! Om de clubgeest een extra boost te geven, organiseren we elk jaar tal van activiteiten waaraan onze leden kunnen deelnemen. Gezelligheid en plezier om te dansen zijn voor ons het belangrijkst! Wij zijn in de eerste plaats dan ook een dansclub en geen dansschool. Elk jaar opnieuw gaan wij graag de uitdaging aan om ervoor te zorgen dat nieuwkomers in onze club het plezier om te dansen ontdekken en zich thuis voelen bij ons. Wilt u - ondanks deze korte introductie - toch nog eens haarfijn uitpluizen wie wij zijn en wat wij doen? Neem dan gerust een kijkje op onze site en aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen heeft.


Het bestuur


ONTSTAAN